Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Best Kept Secret – Dinosaur Jr.: I Bet On The Sky

  Het was na het derde album in 1988 dat J. Mascis en Lou Barlow elkaar het licht niet meer in de ogen gunden. Barlow verliet, vechtend en spugend, de band en Mascis zette Dinosaur Jr. geheel naar zijn hand. Tot 2005, toen de vrede werd gesloten.

Inmiddels is het trio wederom gearriveerd bij een derde album (na Beyond uit 2007 en Farm uit 2009), nu sinds die wederopstanding. Maar de spanningen die 25 jaar speelden zijn verdwenen, wellicht ook omdat beide ego’s nog genoeg andere projecten hebben lopen om daar het botsende ei kwijt te geraken.
Geen spannende verhalen uit de studio, dus. Enkel tien nummers die stuk voor stuk voldoen aan het verwachtingspatroon bij een Dinosaur Jr.-album. Gierende gitaarsolo’s van J. Mascis die nergens beginnen, naar toe gaan noch ergens specifiek eindigen.
De typisch melodische baslijnen van Lou Barlow (die ook weer twee nummers mag bijdragen, stiekem weer de twee beste), de nasale zang van Mascis en dat alles in een quasi-ongeïnteresseerde punksetting alsof het nog steeds 1988 is.
Toevoeging
Op I Bet On Sky klinkt Dinosaur Jr. zoals alleen Dinosaur Jr. klinkt, met hier en daar de toevoeging van een synthesizer, maar niet zo wezenlijk dat het geluid verandert. Het geluid waarmee de band hele generaties aan nieuwe indierockbands – zoals recentelijk Cloud Nothings, The Men of Japandroids – beïnvloed heeft.
Bands waarbij de leden jonger zijn dan de eerste langspeler van dit trio dat de laatste drie platen echter nog steeds speelt alsof de leden de eeuwige slackersjeugd hebben gevonden.

Deze recensie geschreven door Tjeerd van Erve was eerder te lezen op NU.nl

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: