Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Best Kept Secret – Dinosaur Jr.: Farm

  Als J Mascis en Lou Barlow elkaar niet in de haren vliegen in de studio of daarbuiten, dan maken ze briljante platen. Op Beyond uit 2007 was al duidelijk dat de band in zijn oervorm nog net zo rauw en puur klinkt als in den beginne, met Farm laten de heren horen dat dit geen toevalstreffer was.Sterker, met Farm wast dit lofi grungetrio de oren van alle bandjes die stoer, hard en poppy tegelijk willen klinken, zonder daar klaarblijkelijk de hand voor om hoeven te draaien.
Dinosaur Jr klinkt in 2009 alsof het bij de heren altijd 1984 is gebleven. Zelf in de overtuiging dat ze in de begin jaren hun beste albums al hebben gemaakt, zien J Mascis en consorten geen enkele reden om hun geluid te veranderen.
Toch is er wel wat veranderd. Mascis dictatoriale trekjes zijn duidelijk afgenomen. Waren die begin jaren ’90 een zegen voor de popmuziek, omdat die er toe leidden dat Lou Barlow de band verliet om Sebadoh te beginnen, nu is het een zegen voor Dinsaur Jr dat ze weg zijn.
Barlow
Hierdoor krijgt Barlow de ruimte om zijn ei te leggen binnen de band in plaats van er buiten. Dit maakt het geluid van Dinosaur Jr breder, brengt meer afwisseling in het volle uur aan juweeltjes.
Daarnaast heeft Mascis zich in de afgelopen 25 jaar verder kunnen ontwikkeling in de geheel nutteloze gitaarsolo die nergens vandaan komt en nergens naar toe gaat.
Gitaargeluid dat typisch aan Dinosaur Jr is en ook alleen bij die band acceptabel is. Dit in combinatie met de afgeknepen het-is-dat-het-moet-maar-het-doet-pijn stem van de voorman geeft die unieke vibe die alleen deze band heeft.
Met deze koningen van de noisepop is het altijd zomer, en gaan we vooral ook niets doen in de eeuwige zomer.
Topwerk
Na een kwart eeuw zou je kunnen zeggen dat Dinosaur Jr uitgeblust klinkt, maar niet uitgebluster dan in 1984. Daarmee is Farm gewoon een plaat die het topwerk van twintig jaar terug evenaart, zo mogelijk zelfs overtreft, zonder saai of achterhaald te klinken.
De oude mannen houden zich met de laatste twee platen aan de gouden voetbalwet, never change a winning team, en met succes waar alle jonkies met jaloezie en adoratie mogen op kijken.

Deze recensie geschreven door Tjeerd van Erve was eerder te lezen op NU.nl

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: