Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Best Kept Secret – Beach House: Bloom

  De whodunnit; Agatha Christie is er groot mee geworden. Elke roman een moord, elke roman verschillende verdachten en elke roman sterft er daar minstens één van, ook door moord. En pagina voor pagina wordt de lezer via evidente aanwijzingen naar de uiteindelijke ontknoping gelokt.
Christie leverde 66 keer hetzelfde concept in romanvorm af en toch is ze één van de meest gelezen auteurs van de afgelopen eeuw. Ook al is het verhaal bekend of zelfs ronduit uitgemolken, je blijft het lezen of naar de tv-series kijken.
Hetzelfde geldt voor Beach House. Mooi, zou je zeggen, daar het naamloze debuut uit 2006 en Devotion uit 2008 prachtige meeslepende albums zijn en Teen Dream uit 2010 met een volledig geëvolueerd geluid niet voor niets de welverdiende doorbraak uit de underground bracht.

Maar de dromerige in elkaar geweven orgel- en gitaarlijnen, de warme en mystieke zomerse sfeer van de voorgaande albums, zijn op Bloom dun geworden. Daar waar in de drie voorgangers het duo de spanning voortdurend wist vast te houden, is dat hier ruimschoots verdwenen.
Zelf zegt het duo dat Bloom de groei, bloei en vergankelijkheid toont, maar het is eerder het geluid van vlak blauwe hemels en strakke zeeën. Mooi, egaal, verleidelijk misschien zelfs, maar niet spannend of verrassend.
Ook zegt Beach House dat de plaat in zijn geheel dient te worden beluisterd, als een verhaal waarin die groei evident is. Wat echter vooral opvalt is dat de plaat in de tweede helft in kracht verliest. Het is overduidelijk een Beach House-album, maar de ontsnapping die de andere albums boden, die vind je hier niet.
Bloom is daarvoor erg mooi, erg toegankelijk, erg bekend, maar vooral te lief. Als een whodunnit waarvan je halverwege al met te veel zekerheid de dader kent, maar dankzij de enorm schone schrijfwijze toch door blijft lezen. En daar gaat Beach House vast heel groot mee worden.

Deze recensie geschreven door Tjeerd van Erve was eerder te lezen op NU.nlAdvertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: