Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Here Be Dragons – These Golden Days Of Youth

 De afgelopen dagen heb ik de tijd genomen om een aantal van mijn oudere albums weer eens af te stoffen en in de speler of onder de naald te schuiven. Veel Aereogramme, Mogwai en The Appleseed Cast, bands die melancholie en melodie perfect kunnen combineren met bombast, grootse gebaren en zwaar aangezet drums, van die drumpartijen die je doet vermoeden dat er een konijn op batterijen achter de batterij zit. Postrock bands uit een tijd dat postrock nog best leuk was om naar te luisteren, voordat het werd overgenomen door technisch geneuzelfreaks die in de blauwdruk alleen de crescendo konden lezen, maar er niet dezelfde emotie in konden leggen.
Puur genot, een wassing van de oren die ik met name te danken heb aan het debuut van Here Be Dragons. De eerste EP van dit Midden-Brabantse vijftal kan namelijk zo tussen de bovenstaande bands ingeschoven worden en laat duidelijk horen dat de leden, of althans een aantal van hen, de zelfde platen in hun kast hebben staan als ik er nu uit heb getrokken. Niet dat These Golden Days Of Youth een kopie is van bovengenoemde bands, maar toen de leden de gitaren voor het eerst kruisten kan het niet anders dan dat dit het uitgangspunt was van waaruit zij ten strijden trokken: postrock met de snik.
Wat de vier nummers op These Golden Days Of Youth vooral goed maakt is de ruwe zweem die om de band heen hangt. Ondanks dat alles vrij complex in elkaar zit, blijft in alles de eenvoud naar voren komen. Wat daarin het sterkste is dat Here Be Dragons bewust een van de postrock valkuilen uit de weg weet te gaan door aan liedjes vast te houden. Kop-staart liedjes en niet de lang uitwaaierende 10 tot 20 minuten opbouw die de postrock is gaan beheersen. Iets waarmee het kwintet nog het meest tussen Aereogramme en The Appleseed Cast lijkt te vallen. Bands met een pop of punk inslag, met een sterke insteek op de zang. Zang die bij Here Be Dragons ook centraal staat, met sterke zangpartijen. Minpunt is dat de sterk gezongen teksten zelf niet zo sterk zijn, maar dat wordt door het geheel genoeg gecompenseerd om daar niet al te zwaar aan te tillen. Wat eigenlijk het enige echte minpunt is, is de duur van het debuut. Met vier nummers is de honger naar draken niet gedood, spijtig genoeg moeten we het daar wel mee doen. Hopelijk volgt er dan ook snel een wat langere drager. Tot die tijd zullen we echter deze vier moeten herkauwen. Maar daar is dus niets mis mee.


Op vrijdag 8 januari 2016 presenteert Here Be Dragons “These Golden Days Of Youth” in 013, een soort Nieuwjaarsborrel voor de Tilburgse muziekscene met de fijne uitwaaierende postrockpop van deze Tilburgse draken.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: