Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

The Daily Inktcubate – Merzbow, Melvins en God-Weet-Wat

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Full Of Hell en Merzbow: een drummer die op overspannen batterijen drumt en Animal tot een lieverdje declassificeerd; een man die zijn uiterste best doet om zijn onderste longblaasjes door een verzameling aan effecten te jagen; een derde die zijn saxofoon ritueel aan de dondergoden lijkt te offeren en Merzbow die god-weet-wat doet op een zelfgemaakte god-weet-wat en dat geluid weer op god-weet-wat voor wijzen door een hele tafel vol pedalen en effecten transformeert tot iets dat de grond onder mijn voeten doet trillen. O, wacht! Er zit ook nog een gitarist gebogen over zijn pedalen. En daar komt een tweede drummer.

Dit is wat het oog ziet. Een waarneming die op vele vlakken tekort schiet om te beschrijven wat in Midi gebeurt. Trillende vloeren zie je niet. Geluidsgolven die het oor niet horen, maar de knieën wel voelen ook niet. Voor het oog is het dan ook niet bedoeld, Merzbow – met of zonder toevoeging van duistere hardcore band – moet je ervaren. Hoewel het met de ogen open ook prachtig is om te zien hoe de drummer van Full Of Hell volledige opgaat in zijn potten, pannen en deksels, is de kille noise harder en directer wanneer de ogen zijn gesloten.
Het is de eerste show van de woensdagavond die ik bijwoon, een avond die ik vul met pioniers en kleine uitstapjes naar onbekenden. Want ook dat is Incubate. Hoewel het festival geen echte headliners kent, staan er wel een paar namen – terecht – dikker gedrukt op de poster en krijgen zij een bredere ruimte – veelal met speciale projecten – voor hun shows. Mercury Rev die met het Conservatorium orkest op gaat treden, Wire dat met een leger aan gitaristen aan de slag gaat, Fennesz die in meerdere combinaties zijn kunsten komt tonen en dus Merzbow die deze avond zijn derde acte de précense geeft. Allemaal artiesten die of aan de wortelen van iets hebben gestaan of een onder liefhebbers en genregenoten een bepaalde status als kar trekker of excellent genieten.
Zo ook (the) Melvins, een band die al drie decennia dwars tegen trend of hype in een eigen plan trekt. Punk, metal, stonerrock, sludge metal, grunge; Melvins heeft al die jassen, en meer, al weleens gedragen in de afgelopen 32 jaar van het bestaan. Steeds met een eigen invulling, vaak met de nodige humor en onzin en uiteraard – hoe kan het anders – in voortdurend wisselende bezettingen. Vanavond pakt de band uit met een bezetting waarin twee drummers het standaard bas-gitaar-drums trio tot kwartet omtovert en maakt het een enerverende stormloop door die drie decennia aan muziekgeschiedenis. De slopende punk, waarmee de band zich begin jaren tachtig aan Wipers kon meten, komt voorbij. Het geluid waarmee het de kiem voor de grunge legde en bands als Soundgarden en Nirvana beïnvloedde, wordt uit de schappen getrokken en afgewisseld met een paar lomere stukken. Een bloemlezing, niet zozeer uit het werk maar vooral, uit het geluid dat Melvins de afgelopen jaren op verschillende vlakken heeft neergezet.
En dat alles met een ongebreidelde energie die geenszins de indruk wekt dat hier een paar oudere huisvaders aan het werk is met een stukje oude glorie. Dit is een band die zich door zichzelf met regelmaat te vernieuwen én door zichzelf vooral niet al te serieus te nemen al die jaren ‘fris’ heeft weten te houden. King Buzzo, deze dag gekleed als een soort Sun Ra van de punk, toont zich werkelijk koning als podium beest, in felheid nog niets verloren. Dit terwijl Jared Warren haast vaker van dan op het podium is te vinden, met of zonder basgitaar. Gedurende de laatste vijf minuten van het concert poogt hij zelfs om van iedereen in de zaal persoonlijk afscheid te nemen, aangevende dat we elkander vast nooit meer zullen zien. Laten we met zijn alle hopen dat dat een leugen was.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Eén reactie op “The Daily Inktcubate – Merzbow, Melvins en God-Weet-Wat

  1. Pingback: The Daily Inktcubate – Merzbow, Melvins en God-Weet-Wat | tjeerdvanerve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: