Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Incubate – Ufomammut: Oro: Opus Primum

NR079_Ufomammut_OroOpusPrimumEve, het vijfde album van het Italiaanse stonerdoomtrio Ufomammut, was een van de beste platen uit het genre in 2010. Een drie kwartier durende ode aan de eerste vrouw, die traag, laag en zwaar, als een ijskoude wind, door de botten sneed.

Een ogenschijnlijk moeilijk te evenaren prestatie, waarin spacerock, stoner, doom en drones tot een indrukwekkend geheel werden gesmeed. Oro: Opus Primum toont echter al meteen bij de eerste tonen dat Ufomammut het plafond nog lang niet heeft bereikt. Het eerste album van de Italianen op Neurot, later dit jaar nog opgevolgd door het tweede deel, Oro: Opus Alter, legt de lat op een nieuwe gouden standaard. De slepende zware duisternis wordt luister bij gezet door melodische partijen en een uitgebreid spel in dynamiek.

Soms grenzend aan de dreiging van Neurosis, dan weer hangend tegen de loomheid van Sleep, bieden de vijf lang en traag uitbouwende stukken voortdurende variatie. Samples van gesproken woord geven de dreunende gitaarriffs een extra spanning, beknellend bijna.

Dit zeker in combinatie met de geluidseffecten die door de geluidsmuur van gitaar, bas en drums heen worden geweven. Soms doet Ufomammut hier denken aan de psychedelische kant van Motorpsycho, ten tijde van Demon Box en Timothy’s Monster, gestaag de tijd nemend om op en uit te bouwen om vervolgens als een vulkaan in het oor te exploderen.

Een album dat je dus werkelijk mee op reis neemt, de versmelting van doom, sludge, psychedelische rock en drones nog verder doorvoerend de luisteraar werkelijk op pad neemt door een sonisch bezwerend en ongekend landschap. Vijf nummers lang een totaal ervaring die Eve met elke aanslag weet te overtreffen.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Eén reactie op “Sounds Like(s) Incubate – Ufomammut: Oro: Opus Primum

  1. Pingback: Sounds Like(s) Incubate – Ufomammut: Oro: Opus Primum | tjeerdvanerve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: