Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Best Kept Secret – Ariel Pink’s Haunted Grafitti

Ariel_Pink's_Haunted_Graffiti_-_Mature_ThemesIn Is This The Best Spot, vraagt Ariel Pink ons om in zijn timewarp te stappen. En een timewarp is het, dertien tracks die de luisteraar langs verbuigingen van de jaren zestig tot tachtig in popmuziek voeren. Ariel Pink haalt voor zijn eigen vervreemdende psychedelische pop inspiratie uit deze drie decennia. Soul, psychedelische rock, disco, surfpop; het komt allemaal voorbij. Dit deed hij in het verleden nog allemaal in de huisnijverheid, handrecorder, achtsporen en knippen, plakken en overdubben.

Sinds Before Today heeft hij de onbedoelde ruis en statische kraak achter zich gelaten. Op Mature Themes is dit zelfs zo mogelijk nog verder naar de achtergrond verschoven. Maar niet ten nadele van de zijn unieke geluid. Absurdistische popliedjes die een voor een als een vrolijk rariteitenkabinet uit de luidsprekers tuimelen. Beter begrip van de studio zorgt ervoor dat de vele details in de volle arrangementen nog beter te horen zijn. Een trompet ver achter de synthesizers, vervagende pianoriedels of een fluisterende Ariel Pink wegvallend in de licht verschuivende melodielijnen, alles is en blijft hoorbaar.

Muzikaal zijn Ariel Pink en zijn Haunted Graffiti moeilijk te plaatsen. Pop door de bril van Beefheart met de muzikale knipoog van R.J. Stips en zijn Supersister, maar dat dan met de aanstekelijkheid van een jaren tachtig discohit; Mature Themes is het ei van een gestoord genie die zingt over de g-spot, Nostradamus en schnitzels. En als zovaak bij genieën, is hij een onbegrepen wondermaker. Dit vooral daar de dertien op Mature Themes maar aan één gebrek lijken te lijden, namelijk diens toegankelijkheid. Maar als je er voor openstelt, is dit een van de platen van dit jaar, met als hoogtepunt de discosoul in afsluiter Baby.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Eén reactie op “Sounds Like(s) Best Kept Secret – Ariel Pink’s Haunted Grafitti

  1. Pingback: Sounds Like(s) Best Kept Secret – Ariel Pink’s Haunted Grafitti | tjeerdvanerve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: