Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Best Kept Secret – Ariel Pink

220px-Before_TodayAls je het debuut uit 2004 van Ariel Pink’s Haunted Graffiti op Paw Tracks legt naast Before Today, dan is het simpel twee dingen te concluderen. Ten eerste weet Ariel Pink nog steeds prachtige popliedjes vol verwarrende wendingen te schrijven. Daarnaast is meteen duidelijk dat de huisvlijt op de achttrack thuis plaats heeft gemaakt voor een betere techniek. Daar waar op Doldrums en de daarop volgende platen veel van de prachtige pop nog verzoop in ruis, his en statische bijgeluiden van vuiligheid op de magnetische koppen, op Before Today staat een open en schoon geluid. Hierdoor is zelfs nog beter te horen hoe goed de liedjes van Ariel Marcus Rosenberg zijn.

Ariel Pink zoekt hier de breedte op, waardoor nu niet alleen de arrangementen van de psychedelische pop de verrassing brengen. Elk nummer draagt nu meerdere jassen aan geluidjes die in eerste instantie zich voornamelijk vertalen in een muur, maar bij nadere beluistering zich in ettelijke details ontvouwt. Qua muzikale invloeden wordt op Before Today aan alles tussen Beach Boys, de vroege Pink Floyd en Michael Jackson gerefereerd. Alle pop die de zon, zee en de golven in zich draagt. Want met Ariel Pink steekt een lichte zeebries op, zakken de voeten voorzichtig in het mulle strandzand en staren de ogen naar de juiste golf om te nemen.

Bij verkiezingsleed, file-ergernis of andere vormen van irritatie is het een kwestie van deze plaat op zetten en alles glijdt weg in een zomers gevoel van vrijheid. Ariel Pink neemt de lichte pop uit de jaren ’70 en ’80 die menig autorit in die jaren van Nederland naar “de zon” kleurde en gooit daar de experimentdrang van de jaren ’60 overheen. Het resultaat, chill wave genoemd, werkt ontspannend en intrigerend tegelijkertijd.

Beelden vormen zich even snel als dat zij ook weer worden afgebroken. Ariel Pink’s Haunted Graffiti zorgt er voor dat de bips de gehele plaat op het puntje van de stoel blijft in een fijne combinatie van herkenning en plotselinge wending. De oude stofjas van lo-fi is afgeworpen en daar onder blijkt een kleurenpallet schuil te gaan dat warm, spannend en rustgevend tegelijkertijd is. Een cd om mee te nemen naar de vakantiebestemming, voor de zekerheid van een warme zon.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Eén reactie op “Sounds Like(s) Best Kept Secret – Ariel Pink

  1. Pingback: Sounds Like(s) Best Kept Secret – Ariel Pink | tjeerdvanerve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: