Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Björn van der Doelen

Björn-van-der-Doelen-Allez-Soldaat-LP-front1
Op 18 april is het Recordstore Day. Noteer die dag OOK in je agenda vanwege de leuke bands die ’s middags bij Sounds Tilburg op komen treden. Een daarvan is Björn van der Doelen & Allez Soldaat. Verantwoordelijk voor een van de opvallendste releases van het afgelopen kwartaal. Brabantfolk op zijn best.

Als ik Sounds inloop, valt meteen de muziek op. Blues, Folk en Americana in de blender. Ongepolijst en puur. Nederlandstalig. Op zijn Brabants. Zowel gesproken als gezongen woorden wisselen elkaar af. Ik herken de stem, maar kom er maar niet op. Dan maar even vragen wie het is. Het blijkt om Björn van der Doelen te gaan. De ex-voetballer. Samen met begeleidingsband Allez Soldaat. Maarten vraagt of ik het album mee wil nemen. Eerst nog even aanhoren. Terwijl ik zoek naar de nieuwe platen van Steven Wilson en Purity Ring merk ik dat ik onbewust ook nog steeds aandachtig luister naar Caballero Zonder Filter. Stiekem wil ik gewoon horen waar elk liedje over gaat. Van der Doelen weet dus mijn aandacht te trekken. Uiteindelijk gaat ook dit album mee naar huis. Het is alweer Björn’s derde release. Als ik thuis ben gekomen, schijnt het zonnetje. Ik pak een pilsje en ga met mijn ouderwetse discman de plaat beluisteren. Het titelnummer is tevens de opener. Het frappeert me dat ik gepakt word door Van der Doelen de verhalenverteller. Omdat ik normaal gesproken eerst voor de muziek ga. Teksten volgen pas later. Dit keer niet. Het is juist die combinatie van tekst en muziek die me zo ontzettend aanspreekt. Zoals ik vroeger genoot van Caballero zonder filter is dit gelijknamige album net zo heerlijk. Naast het titelnummer zorgt ook Nieuwe Dag voor een hoogtepunt. Klinkend als een Brabantse variant op Jonathan Richman’s Egyptian Reggae. Met de verrassende tekstuele opening is Vriend enorm herkenbaar. Fantini Farnese ontroert. Björn van der Doelen speelt op 18 april Live in Sounds Tilburg. Die datum staat ondertussen genoteerd in mijn agenda.

Deze recensie stond eerder op Luistertips. Geschreven door Hans Blankendaal.

Advertenties

Eén reactie op “Sounds Like(s) Björn van der Doelen

  1. Pingback: Sounds Like(s) Record Store Day – Björn van der Doelen | Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021 => tilburg@sounds.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 april 2015 door in Sounds Like(s) Live Music en getagd als , .
%d bloggers liken dit: