Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Incubate – Nate Hall; A Great River

20150409-155402.jpg
Nate Hall, voorman van US Christmas, zet in het derde nummer van zijn solodebuut A Great River de muzikale kaders waarin hem te plaatsen zelf sterk neer. Kathleen van Townes Van Zandt wordt daar op bezwerende en origineel erende wijze gecoverd.
De enige cover op A Great River, maar het valt geenszins uit de toon. Hall duikt in de donkere americana, met de wortels stevig verankerd in een traditie van singer-songwriters, van Woody Guthrie tot David Eugene Edwards en Kurt Vile. Duister en dreigend doorloopt Hall verhalen uit het gootsteenputje van de samenleving.

Ondersteund met minimale middelen, veelal slechts een akoestische gitaar aangevuld met een donker grommende – aan doom en postcore refererende – gitaar, galmen de nachtmerries van Hall door de kamer. Een opengetrokken echoput die, ondanks de minimale invulling, van begin tot eind blijft boeien. Klaarblijkelijk is dit album in een avond opgenomen, dit om hét momentum te pakken, en dat is ook te horen. De open en – ondanks alle lage aan echo – simpele productie zorgt er voor dat de schemer meteen invalt bij de eerste aanslag, waarna Nate Hall praktisch uit de boxen stapt en naast je op de bank plaatsneemt. In een interview zegt Hall dat deze plaat nooit gepland was.

A Great River was nodig was om af te rekenen met demonen uit het verleden. Die urgentie is te horen. Het hart en de ziel liggen op de tong en zelfs in de instrumentale nummers wordt het mes bij de luisteraar op de keel gezet; Hall heeft iets te vertellen en wij moeten luisteren.

Deze recensie stond eerder op NU.nl, geschreven door onze huispipo Tjeerd van Erve

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: