Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Incubate – Idaho: You Were A Dick

a4277487956_10Na een afwezigheid van zes jaar opent Idaho het achtste album in negentien jaar met de woorden “I hope you don’t take it personal, that I dissappeared like that”. Het titelnummer, speciaal voor de bink van de middelbare school, maar met deze openingszin haast ook een aanhef aan ons.

Begin jaren negentig stond Idaho samen met bands als Red House Painters, Low en Seam aan de wieg van de slowcore. Trage, slepende en vaak donkere ingetogen indierock waar de explosie vaker uitblijft dan plaatsvindt. Ingetogen is Idaho hier zeker. Opvallend is dat Jeff Martin de gitaar nog verder naar de achtergrond heeft verdrukt. Zijn lijzige fluisterstem wordt tegenwoordig voornamelijk door toetsen gedragen. Dat doet verder niets af aan de spanning. Nog steeds houdt Martin het ingetogen, slepend en klein. Daarbij laat hij zich op You Were A Dick aanvullen door Eleni Mandell, die haar stem leent aan een aantal nummers. Een combinatie die onder andere in Weigh It Down erg goed uit de verf komt. Meestal blijft de dame echter op de achtergrond, haast als sprankje hoop in Martins melodische melancholie. Opvallend warme melancholie, die af en toe wordt opengebroken door een plotse speelse riedel op de piano of tenorgitaar. Of het zijn de kleine loops of elektronische effecten die voortdurend als kleine luchtbelletjes uit het water naar boven borrelen. Verrassend genoeg om je de gehele plaat met slechts een enkele explosie (zoals in Up The Hill) bij de les te houden. Of om juist bij weg te dromen.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 april 2015 door in Incubate, Sounds Like(s) Incubate, Sounds Like(s) Reviews, tjeerd van erve schrijft... en getagd als , .
%d bloggers liken dit: