Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Barbarisms – There Will Always Be One More Dick To Suck

Onderwerpen hoeven niet ver van de huis-, tuin- of keukentafel te liggen. Het gewone dagelijkse leven, hoe alledaags en burgerlijk dan ook kan ook worden bezongen. En mooi zelfs, zo bewees Sun Kil Moon dit jaar al met Benji. Maar de grote Mark Kozelek (volgens het Italiaanse blad Rumore de maker van de beste plaat van 2014) is niet de enige die dit beseft en beheerst. Ook Barbarisms uit Stockholm haalt de onderwerpen graag uit het mondaine. Geen gezeik vol grootse metaforen, gewoon liedjes over meisjes die elektrische sigaretten roken, wachten op bestelde pizza, op de weegschaal staan en het vingeren van je vriendin alsof je een (roestige) gitaar bespeeld.

En dat alles in een al even aardse muzikale aankleding. Gekunstelde lofi folk die ergens doet denken aan de vroege Mountain Goats, met vage samples en slordige ritmes aangevuld met een melodica die zeurderig door de zangmelodie heen breekt. Heerlijk, vooral omdat het direct in de oren blijft hangen, niet in de laatste plaats vanwege de directe teksten die er mee samen gaan. Het ene moment zijn er nog overal piemels die gepijpt kunnen worden, het volgende moment wordt de wens voor een ‘huisje-boompje-beestje’ bestaan uit gesproken. Gewoon een simpel leven met een vrouw die alleen van de zanger houdt en hem die paar prachtige kinderen geeft.

Je wenst het hem ook toe, die gebroken stem. Een gezin met de dame. Die droom. Hier geen gespeelde vrolijkheid of geveinsde grootse ellende, hier gewoon het dagelijks verpakt in het dagelijkse. Over vaders die afschuwelijke dingen zeggen over hun ex, moeders die niet meer zijn, over liefde en jaloezie en over pizza’s bestellen. Je zou het banaal of simpel kunnen noemen, als het niet zo enorm innemend en mooi zou zijn.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

2 reacties op “Sounds Like(s) Barbarisms – There Will Always Be One More Dick To Suck

  1. Cirt
    23 december 2014

    Dit is op tjeerdvanerve herblogden reageerde:

    Liedjes over elektrische sigaretten, pijpen, pizza en vingeren.

  2. Pingback: Sounds Like(s) Swearing At Motorists – While Laughing, Joker Tells The Truth | Sounds Tilburg LP - CD - HIFI (Official Blog)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: