Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Ryan Adams – Ryan Adams

Op slecht verlichte slaapkamers samen over een stereotoren gebogen zitten. Dat is de voornaamste herinnering die ik heb aan het delen van muziek. Gewoon kletsen en luisteren naar onze laatste aanwinsten. Dat doe ik al jaren niet meer, maar ik heb er warme herinneringen aan. Het was de manier om nieuwe muziek te ontdekken en een het leek een belangrijke rite richting volwassenheid. Kop thee erbij en luisteren.

Vaak kom ik nu op donderdagavond net voor sluitingstijd Sounds binnen huppelen. Er is altijd wel een plaat om aan te schaffen, maar bovenal is het een fijn moment om met Maarten gewoon even bij te kletsen, biertje in de hand, ceedeetje in de speler. De afgelopen weken is dat een stabiele combinatie van Damien Rice en Ryan Adams, al bijna net zo stabiel als het drinken van Oettinger terwijl we de laatste releases bespreken.

Nu heb ik over die eerste al alles geschreven wat daar over te schrijven valt, maar over Ryan Adams is nog geen woord gevallen. Reden daar toe is dat ik hem buiten Sounds nog niet gehoord heb. Steeds dus met het geklets van Maarten door de magnifieke bruggetjes en de getergde ellende die door zijn teksten loopt. Daar moest dus verandering in komen. Want zelfs met Maarten als grote stoorfactor is duidelijk te horen dat Ryan Adams wederom een klein meesterwerk heeft afgeleverd.

Drie jaar heeft dat deze keer mogen duren. Een eeuwigheid in de wereld van Ryan Adams, die daarvoor niet bij uitzondering twee platen per jaar uitgaf. Maar die drie jaar ellende, verslaving, liefdesverdriet en ander soort diepe put heeft haar vruchten afgeworpen. Ryan Adams ontpopt zich op dit eigen naam dragend album wederom als een volleerd verhalen verteller, nu vooral veel over gebroken harten en verlies. Maar vooral in alle eenvoud briljant.

En enorm intens, vergelijkbaar met het rauwe en directe geluid van Ome Bruce in de jaren 1980. Een hele gewone plaat, dus. Maar wel zo’n hele gewone plaat die je met iedereen wil delen, omdat hij iets met je doet. Met een thee of een biertje, gebogen over de stereo, met tintelende oortjes luisteren naar die ene simpele maar even verbijsterende brug. Zoiets bedenk je niet, denk je dan. En nee, zoiets bedenkt Ryan Adams niet. Hij doet dat gewoon, alsof het niets is. Althans, zo laat hij het klinken.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Eén reactie op “Sounds Like(s) Ryan Adams – Ryan Adams

  1. Cirt
    18 december 2014

    Dit is op tjeerdvanerve herblogd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 18 december 2014 door in Sounds Like(s) Reviews, tjeerd van erve schrijft..., Video en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: