Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Damien Rice – My Favorite Faded Fantasy

Parijs. De stad van de romantiek. Een stad van liefde. Voor mij is het echter vooral de stad van de eenzaamheid. De keren dat ik er kwam was ik vrijgezel: de bedrogene of de bedrieger, het gewillige en meegaande ‘slachtoffer’ van vrouwen die al een vriend hadden. Dat boeide me niet, want liefde was toch enkel vergankelijk. Een gedachte geboren uit een verwarrende hormonen sprong met als doel de voortplanting in gang te zetten. Althans, dat hield ik mij voor.

Ik dwaalde uren door de stad, vooral de zijstraten, en kocht flessen bier in bruine papieren zakken; 75cl met een schroefdop. Bocht. Lauw zelfs bijna ondrinkbaar. Maar ik was jong en sloeg dus ook dat laatste restje weg, al was het alleen om het laatste beetje goedkope rijst weg te spoelen. Ik vond bankjes aan het water waar ik samen met mijn bruine papieren zak mijmerend genoot van de zon en de glinsteringen op het water. Ik zag studiegenoten lopen, hand in hand en wist ‘alles gaat kapot’. Ik zag koppeltjes zwijmelend bij een brug en vroeg me af hoe vaak hij al getuft had op een andere rug. Een cynicus, dat was ik. Of realist, want inderdaad alles kan kapot.

Mijn eenzaamheid leegde ik op de bodem van een fles en hoopte dat deze eeuwig zou duren. Het scharrelende geluk dat mij passeerde, arm in arm of in innige kleffe omhelzing was enkel toch gedoemd te eindigen in gebroken harten en beschermend opgetrokken muren van haat en desillusie. In de stad van de romantiek was ik de grootste romanticus en zag enkel de dood, het bedrog, verderf en verlies. En dan vooral de tranen die daaruit zouden vloeien. En ik was stik jaloers, want ik had niemand die om mij een traan zou laten als het brak. Stik! Ik had niet eens iets om te breken. Ik was enkel leuk genoeg voor erbij. Een dromer die dat maar slecht verdroeg.

En het is dat, die romantiek, die eenzaamheid, die wetenschap dat alles kapot kan, die geknakte roos aan de voet van de tafel, dat bankje in een parkje in de bocht dat ik terug hoor komen wanneer My Favorite Faded Fantasy in de speler zakt en Damien Rice zijn eerste, spaarzame akkoorden aanslaat.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

2 reacties op “Sounds Like(s) Damien Rice – My Favorite Faded Fantasy

  1. Cirt
    3 december 2014

    Dit is op tjeerdvanerve herblogd.

  2. Pingback: Sounds Like(s) Ryan Adams – Ryan Adams | Sounds Tilburg LP - CD - HIFI (Official Blog)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: