Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Incubate – Het grote subjectieve Incubate verslag, dag 4

Anonimiteit, vervreemding en elektronische muziek, de drie liggen in zekere mate in elkanders verlengden. Denk maar aan de robots van Kraftwerk of probeer je bij de techno, deep trance of andere elektro platen die je in de kast hebt staan een beeld van de artiest achter de beats en bleeps op te roepen. Al dan niet bewust hebben de meeste geen “gezicht” of hechten geen waarden aan dat “gezicht achter de muziek”.

 

Gazelle Twin maakt van die anonimiteit zelfs de gehele presentatie. Gehuld in een blauw joggingpak, capuchon over het bepruikte hoofd en een panty over het gezicht, is de rappende en zingende frontvrouw niet te herken als zij na de show op het terras bij ’t Buitenbeentje aanschuift. Op het kleine podium van de foyer is zij echter slechts een vehikel voor de bezwerende en donkere techno die zij samen met haar beat maker creëert.

 

Een geluid dat herinneringen oproept aan de witch house hype van een paar jaar terug, maar ook even goed raakt aan de meer duistere en robotische kant van Fever Ray. Elektronische muziek die een waas van vervreemding, ontreddering en beknelling oproept, niet in de laatste plaats ook door de podiumpresentatie waar de persoon van de performer op de achtergrond wordt gezet ten bate van de performance. Het draait enkel om de muziek: It’s the song, not the singer. En die liederen zijn overtuigend, ook al weet je niet wie achter dat masker zit.

 

Een anonimiteit die in zekere mate ook bij Carter Tutti Void bestaat, al is dat hier niet omdat het trio zich “verschuilt” achter maskers. Carter Tutti Void lijkt zich zelfs geen enkele zorg te maken om het uiterlijk, en stappen het podium op zoals ze ook op straat rondlopen en weg smelten in de massa. De muziek moet het verhaal vertellen, niet de drie muzikanten achter de tafels op de bühne.

 

De samenwerking van Nik Colk (Factory Floor) en Chris & Cosey heeft los van elkaar grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek, en dan met name de diepe, minimale techno. Ruim een uur lang bewijst het trio die pioniersrol niet over een nachtijs te hebben gekregen. Terwijl het bier gestaag in mijn glas begint te resoneren, bouwt Carter Tutti Void laag op laag aan haar elektronische dans muziek. Muziek die je misschien nog wel meer voelt dan hoort en waar je gaarne op mee gaat golven.

 

Carter Tutti Void gaat diep, en de grote zaal van 013 gaat daar in mee. Samen de diepte in, samen dansen. Wanneer ik om mij heen kijk zie ik zelfs de hardnekkigste stilstaaner mee golven op de post-industrial ambient van het trio. Op het eerste gehoor is het een grote saaie track. Als je echter beter luistert, dan hoor je de voortdurende verschuivingen. Behalve de beat blijft er niets langer dan zestien tikken hetzelfde, al is het maar een detail. Indrukwekkend. Met zo’n geluid heb je ook geen performance, act of concept nodig. Je luisteraars sluiten immers al snel de ogen om geheel weg te drijven op de kille, afstandelijke techno.

 

Ook om op te dansen is Cairo Liberation Front. Om daar te komen moet eerst een uitgebreide tussenstop in ’t Buitenbeentje worden gedaan. Met betaalbaar bier, simpele tafels en vooral veel goede gesprekspartners is voor veel bezoekers ’t Buitenbeentje zelfs als het niet op het programma staat een verplichte rustplek. Ook mijn loge kan niet zonder. Maar uiteindelijk eindigen we toch bij Extase, waar Cairo Liberation Front als een Arabische versie op Wipneus en Pim de afgeladen zaal op zijn kop zet en een enkeling zelfs op de kop van de zaal. Een feest in een karikatuur van Arabische feesten, groots opgezet en opzwepend, is het haast onmogelijk om aan de dansende massa te ontsnappen. Ook een vorm van opgaan in anonimiteit; meespringen op vrolijkheid van Cairo Liberation Front.

Advertenties

Over Cirt

Ik schrijf over muziek en aanverwante zaken voor verschillende media, zoals NU.nl en Gonzo (Circus).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: