Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Avec Le Soleil Sortant De Sa Bouche – Zubberdust!

Bij Constellation Records zou je haast denken dat er een regel in het contract staat dat eenvoudig te memoriseren bandnamen moeten worden ontweken. Weinig labels waar zoveel bands rondlopen die een volledige zin of zelfs gehele alinea als naam hebben gekozen; Thee Silver Mt Zion en de nogwattus, Do Make Say Think (is het nu met of zonder komma’s?) en Godspeed You! Black Emperor (of waar dat uitroepteken ook moge staan) als de bekendste voorbeelden qua onmogelijke namen. Namen die nota bene met elke release weer net even anders zijn, het zou een gotspe zijn ware het niet dat de muziek achter al die complex geconstrueerde zinnen per definitie goed te genieten is.

Zo ook bij Avec Le Soleil Sortant De Sa Bouche afkomstig uit Montreal. Het debuut Zubberdust van dit aan Fly Pan Am gelieerd kwartet is een grote muzikale trip. Drie kwartier lang wordt je door de band op pad genomen in wat lijkt op een experimentele punk en no wave benadering van het ouderwetse hoorspel, aangevuld met flarden afrobeat en funk. Alles om een breder, aaneengesloten verhaal te vertellen. Zubberdust! is geen verzameling van tien losse composities, maar is eerder een compositie opgedeeld in drie grotere gehelen, uiteindelijk weer teruggebracht tot tien los te spelen nummers.

Als geheel slepen ze je echter door de hele platen, brengen ze een soort dans trance, voortdurend in spanning over een naderende ontknoping. Door de gehele plaat speelt immers het idee dat er iets staat te gebeuren en gebeurt ook voortdurend van alles. Dit vooral ook door het onconventionele gebruik van elektronica, synthesizers en samples die door de postpunk van het kwartet heen wandelt. Een beetje zoals ook Trans Am de postrock aankleedde op de eerste – en spannendste – platen; het totaal klinkt geheel logisch, maar toch is er geen touw aan vast te knopen. Een uiterst genot, waar bij elke rare wending een rake wending is die je steeds verder het verhaal dat Aver le Soleil Sortant De Sa Bouche wil vertolken in trekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: