Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Best Kept Secret – Future Islands

homepage_large_c406d674Het is een van de films die ik de laatste weken met regelmaat heb zien terugkeren in mijn tijdlijn in de sociale media, “Seasons (Waiting On You)” van Future Islands bij David Letterman. De typische stem van Samuel T. Herring en dan met name de grunt die hij aan het eind van het nummer uit zijn onderbuik trekt blijkt de voornaamste reden om deze live uitvoering van het eerste nummer van Singles te delen.
Een zeer terechte bewondering, daar er maar weinig zangers zo’n unieke stem en techniek hebben als Herring. Binnen een ademstoot van diep donkere soulvolle stem naar het geluid van een haarballen opspuwende krolse poes én weer terug zullen niet veel zangers hem na doen. Vooral niet binnen de synthpop, waar gepolijst eerder de standaard is dan bijtend en rauw. Toch is dat het genre waarbinnen het trio (op de bühne doen ze het met een echte drummer. Op plaat mag die thuis blijven.) zich begeeft. Synthpop met een rauw en donker randje, hangend naar darkwave.

Op de voorgangers vond ik dat Future Islands nog teveel hing op de jaren tachtig. Voor Gonzo (Circus) schreef ik in 2011 nog over On The Water dat het een karaoke show van vergeten en verloren jaren 1980 darkwave singles leek. Teveel pastiche, met veel te weinig toevoegen om een werkelijke indruk achter te laten. Bij Singles, het vierde album van het trio, valt het kwartje bij mij wel. Er is hier een balans gevonden tussen het theatrale, grootse en de ruwe, directe emotie die ik op de voorganger miste, maar vooral komen de duivel en de engel die Herring beiden in zijn stem heeft beter uit de verf. Hierdoor krijg je momenten waarbij het lijkt alsof The The plotseling overslaat in een synthdoom variant op My Dying Bride, diepe frustrerende en gefrustreerde grunts die door merg en been snijden, de haren recht overeind zetten. En dat over haast verstikkend dicht gebouwde synthwave die 41 minuten lang constant en dwingend uit de boxen rolt. Daar waar de vorige naar mijn smaak nog te veel in het verleden bleef hangen, is op Singles gelukt om de jaren tachtig met eigen invulling van naar 2014 te trekken. Een indrukwekkende plaat die, mede dankzij dat zielstergende optreden bij David Letterman, de band misschien wel eens heel groot kan gaan maken.

Advertenties

Eén reactie op “Sounds Like(s) Best Kept Secret – Future Islands

  1. Cirt
    22 maart 2014

    Dit is op tjeerdvanerve herblogd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: