Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Lijstjes – De Volstrekt willekeurige lijst van leuke liedjes

Aangekomen in een tijdperk waar het liedje meer telt dan de langspeler kun je eigenlijk niet voorbij gaan aan het individuele liedje. Reden om een aantal liedjes die ik dit jaar belachelijk veel heb gedraaid op een rij te zetten. Geen waarde oordeel, geen dwingende lijst met wat je mooi (had) moet(en) vinden, gewoon een lijstje met nummers die ik door het jaar door steeds opnieuw op heb gezet omdat ik ze mooi vind. Een lijstje zoals je vroeger tapes maakte voor je vrienden, althans, zoals ik vroeger tapes maakte voor mijn vrienden.

(Auteur: T. van Erve)

Wye Oak – Civilian

Van het gelijknamige derde album van het duo Wye Oak is Civilian zo’n nummer dat zich met gemak in het hart boort. Beginnend met een klein folk motiefje bouwt het geleidelijk aan uit tot een steeds voller en meeslepender rock werk. Zinnen als “Perfectly able to hold my own hand/But I Still can’t kiss my own neck” en “I wanted to give you everything/But I still stand in awe of superficial things” bijten zich in het trommelvlies, voortgeduwd door de scherpe en ijskoud snerpende noisefolk die zich naar het einde toe ontvouwt. In mijn herinnering heb ik dit nummer vooral veel op de fiets onder grauwe, grijze en veelal natte hemelen geluisterd. Maar dat kan ook door de sfeer gevoede perceptie zijn. Overigens niet het enige nummer van deze plaat dat meermaals terugkwam, ook Holy, Holy en Two Small Deaths kwamen vaker terug. Maar ik heb mij zelf beperkt tot een nummer per artiest.

Woody And Paul – The Joker, Baby

Now Please, I’ve got my mind on a cigaret and speed”… Dreigende outlawblues, ronkende rock met een hoog verkochte ziel gehalte. Woody en Paul laten hier horen wat voor een deal ze hebben gesloten voor hun muziek, en die deal lijkt verdomde goed uit te werken. Ook een werk dat klein en dreigend opbouwend naar een krakende en overweldigende climax, en dankzij die prachtige zin eigenlijk een nummer dat ik op had moeten geven aan Ruby van den Brink voor haar zin van het jaar lijst. Duivels goed, eentje waar hier de naald vaak nog invalt (en, niet geheel onbelangrijk, een van de jaar favorieten van mijn oudste zoon).

Arie-Wubbo – My Life Elixer

Samen met Your Ego Might Grow het meest gedraaide nummer van de soundtrack bij Arie-Wubbo’s onwaarschijnlijke roadtrip langs verdwaalde Tilburgers en grote en kleine levensvragen opzoek naar de liefde en vooral, zo niet bovenal, het leven. Daar waar ik bij Wye Oak het gevoel heb dat het elke keer heeft geregend wanneer ik het hoorde, krijg ik hier elke keer de behoefte om in een bebloemde kniebroek en hemd de straat op te rennen. Op teenslippers. Het is immers altijd zomer bij dit prachtwerkje. En ja, ik fluit elke morgen en ik houd van mijn f****** leven. ZONNESCHIJN!

Richard Buckner – Confession

Het nummer dat ik wel naar Ruby heb gestuurd als toevoeging aan haar jaarlijst, uiteraard met maar een zin maar dat hadden er net zo goed meerdere uit deze tekst kunnen zijn. Richard Buckner is al ruim vijftien jaar een constante in mijn platenkast, een gestaag uitbreidende constante. En ook dit jaar met Our Blood heeft hij mij weer erg blij gemaakt. De nummers zijn simpel, haast rudimentair. Maar zijn bezwerende stem en fragmentarische teksten trekken mij geheel in zijn wereld. Confession is daarvan een pracht voorbeeld. Verwacht geen grootse arrangementen, geen overdreven pathos. Buckner is eerder de Maarten van Rossem onder de singer-songwriters dan een (zoveelste) Marc Marie.

The Antlers – Putting The Dog To Sleep

Met elk jaar breidt mijn afscheidslijst zich uit. Dit jaar was de voornaamste toevoeging Putting The Dog To Sleep van The Antlers, het afsluitende nummer van Burst Apart. Begrijpelijk als laatste geplaatst, want na dit begrafenis stuk wil je echt even niets horen, om het even op je in te laten werken. De tragische orgel drone, die al snel wordt vergezeld door een getergde stem en slepende slaggitaar boort zich een rechte baan door merg en ziel. Pijnlijk, verlies in toon en woord samengebracht.

Fair Ohs – Baldessari

Met de Fair Ohs keren we terug naar meer zomerse klanken. Afroindierock met een Beach Boys-vibe en een gezonde punk inslag. Een werkelijke meezinger die je bij de eerste beluistering al uit het hoofd kent. Baldessari is wat dat betreft een nummer dat alles voor de hitlijsten heeft. Spijtig genoeg zit er ook wat eigenwijsheid in, en is dat weer niet toegestaan in de Top40. Bij mij breekt de hemel in ieder geval meteen open bij de eerste tromaanslag van Baldessari.

Gardens And Villa – Carrizo Plain

Het geluid van zacht zomerse zondagen werd dit jaar het best vertolkt door Gardens And Villa. Vreemd genoeg niet in Sunday Morning zelf, ook op de naamloze lp, maar in Carrizo Plain. Dromerige ingetogen indiepop die klinkt als de eerste stralen die op zondagochtend door de blindering dringen. Licht om nog lekker even bij door te slapen, want niets moet.

Low Vertical – Planetminusmonkey

Turbulent is te rustig om Planetminusmonkey van het Belgische Low Vertical te beschrijven. Vanaf de eerste toon heb je als luisteraar het gevoel je in een muzikale achtbaan te bevinden. De meest voor de handliggende vergelijking is Radiohead, vooral vanwege de avontuurlijke houding van de heren maar ook de stem. Eigenlijk zou elk nummer van hun debuut I Saw A Landscape Once[1] hier kunnen staan, allen even avontuurlijk, vol met verrassende wendingen. Planetminusmonkey is echter illustratief voor de humor, het eigene, de gewaagde wendingen en de spanning die over de gehele plaat hangt. Ik eet mijn schoen (een stug lederen wandelschoen) op als je niet door deze achtbaan wordt gegrepen.

Tika – For Better Or For Worse

Omdat het leven an sich al turbulent genoeg is, is een momentje tijdloos stilstaan ook fijn. Tika, het In A Cabin With project van Marien Dorleijn (Moss) en David Pino (El Pino), is daar een gedegen hulpmiddel bij. Vooral For Better Or For Worse weet een verstilde rust in hoofd en hart te brengen. Kleine simpele indiefolk die klinkt alsof het tweetal in de opening van de salondeur staat te spelen, speciaal voor jou. Het krachtigste van For Better Or For Worse is misschien wel dat je al snel het idee krijgt dat het nummer altijd al bestaan heeft. Heerlijk om even bij te onthaasten.

(Een kleine documentaire: )

Nine 11 Thesaurus – 16 Bars

Rauw, ruw, eerlijk, direct en vernieuwend zonder de wortels uit het oog te verliezen. Het collectief Nine 11 Thesaurus komt van de geboortegrond van de hiphop en eert die ‘heilige grond’ met een uniek geluid dat de overstuurde hiphopjazzdubstepblendermixcocktail van Flying Lotus en andere geëxplodeerde drumcomputers met de ‘puurheid’ van de straat samenbrengt. 16 Bars is vier minuten georganiseerde chaos die voor mij alles ademen wat hiphop is.

En daarmee moet ik van mezelf alweer afsluiten. Het mochten namelijk niet meer dan 1000 woorden worden, net als de tapes die ik vroeger maakte een tijdsbeperking hadden – en daar ben ik stiekem alweer overheen. Hopelijk kunt u mij vergeven dat ik daarmee wederom meer ben vergeten dan ik heb genoemd.


[1] Laat je niets wijs maken door anderen, dit was het beste debuut van 2011. :p

Advertenties

6 reacties op “Sounds Like(s) Lijstjes – De Volstrekt willekeurige lijst van leuke liedjes

 1. Barend
  30 december 2011

  TSS arty fary shit man!

 2. Cirt
  30 december 2011

  Zo arty farty is het niet, Barend. Hooguit wat minder bekend dan Noel. Maar om nu een lijst te gaan maken met nummers die iedereen al kent en ik bovendien niet eens zo interessant vind, lijkt me ook een beetje onzin.

 3. Joop
  31 december 2011

  Mooie lijst!
  Dit is de mijne:

  De Eigenwijze Eindejaarslijst van 2011

  De beste singles van 2011

  1. Mor Karbasi / La hija de la primavera
  2. Skrillex / First of the year (Equinox)
  3. Rebekka Karijord / Wear it like a crown
  4. Kiran Ahluwalia + Tinariwen / Mustt mustt (+ redux)
  5. Adele / Set fire to the rain
  6. Deadmau5 / Right this second
  7. Emma Louise / Jungle
  8. Aynur / Rewend
  9. Mercedes Peón / Deroran
  10. Corde oblique / Arpe di vento
  11. The Naked and famous / Punching in a dream
  12. Rumer / Slow
  13. Radiohead / Lotus flower
  14. Azam Ali / Dandini
  15. Midival Punditz / Tonic (+ remix)
  Op maandag 2 januari van 13:00 tot 24:00 vindt er een 11 uur durend radio-uitzending plaats, een top 100 met de mooiste liedjes van 2011.
  Op 87.5FM en buiten Amersfoort ook via internet live stream van Golfbrekerradio http://www.eigenwijze30.nl.

 4. Barend
  2 januari 2012

  AL DIE LIEDJES KAN JE NIET MEE ZINGEN MAN! GEEN HITS PFFF

 5. Pingback: Sounds Like(s) The Antlers – Familiars | Sounds Tilburg Cd's Dvd's & Lp's (Official Website)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 december 2011 door in Eindlijstjes, Schaduwlijst, tjeerd van erve schrijft..., Video.
%d bloggers liken dit: