Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) The Netherlands – De Nationale zoveel, dl 2

Het is december. Tijd van lijstjes. De beste releases, de beste concerten, de beste take-away Chinees, de beste populist. U kunt het zo gek niet bedenken, of er wordt een lijstje van gemaakt. Voor Radio Mortale reden om haar luisteraars te vragen de vijf beste releases van eigen bodem in te sturen. Met het oog op The Sound Of 2010 op 28 december in Cul de Sac, alwaar Maarten en ik toch ook iets zullen moeten zeggen, hier een nationalistische blik op het muzikale jaar 2010.

Ook niet de minste plaat is In A Cabin With van L’Abbatoir. Verrassend alleen al door de samenwerking die hier plaatsvindt tussen leden van onder andere Opgezwolle, Gem en Voicst, is het de mix aan stijlen die hier wonderwel werkt. Indiepop die zonder enig probleem combineert met hip hop en rumba. Helaas zal het, zoals met zovele collaboraties, waarschijnlijk tot een eenmalige samenwerking beperkt blijven. Maar fijn is het wel.

Net als de stoner van het Limburgse trio Sungrazer. Gewoon drie mannen met gitaren en drums die 35 minuten nodig hebben om vijf nummers over je heen te rollen. Psychedelische rock waarmee de band Nu Of Nooit wonnen en die live – het moet gezegd – nog beter klinkt, maar deze debuut EP zet de band wel meteen op de kaart.

Waarop Catch My Shoe van The Ex volgt. Deze oude anarchopunkers hebben vooral met de afgelopen tour – met onder andere een zwetende set op Incubate – wederom bewezen tot de top van Neerlands podiumproducten te behoren, maar de laatste plaat mag er ook zeker wezen. Hoekige noiserock gemixt met Afrikaanse ritmes afgewisseld met de nodige overdrive garandeert luisterplezier voor iedereen die zijn muziek graag wat eigenwijs heeft.

Dat je echter niet albijna dertig jaar hoeft mee te draaien om de ballen uit de broek te spelen, bewijzen de drie jongemannen van Paceshifters. Nog nauwelijks lichamelijk volgroeid maakt dit trio muzikaal zeer volgroeide punkrock met een grote R. Gaspedaal intrappen en vlammen maar, is het credo op One For The Road. Een verrassend fris debuut zonder enige vorm van poeha.

Black Gold 360 is eigenlijk ook een vreemdganger in de lijst. Maar deze Brit woont al jaren in Utrecht en runt vanuit daar al even lang zijn eigen label Beluga. Reden dus om zijn laatste werk – LM6IX – ook op te nemen in de lijst. Jazztronica van het fijnste soort, waar electronica, samples en levende muziek voortdurend om de hoogste aandacht vechten zonder elkaar in de weg te zitten. Triphop in een prachtvorm.

Over de jaren heen heeft Arnold de Boer zich weten te ontwikkelen van het gezicht Zea tot het enige gezicht in Zea. Zijn jongste leg heet The Beginner (zijn rol als nieuwe zanger bij The Ex even negerend) en is wederom een pracht collectie van samples, electronica en hakkende gitaar liedjes. Rammelend met een knipoog, maar vooral ook heel eigen, Zea blijft ook als eenmansband de oren verrassen.

Minder verrassend was in eerste instantie The Big Show van Viberider. Pas na hun optreden in de zolderkamer van 013 (in de volksmond Bat Cave, op de deur staat Stage01) viel de plaat helemaal op zijn plaats. Een mix van stijlen uit de harder rock en pop die aan de ene kant refereert aan de grunge uit begin jaren ’90, anderzijds precies past in de stonerpop-golf past die Nederland momenteel overspoelt. Helaas wordt The Big Show binnenkort in de vriezer gezet, na nog een kleine tour in februari waarna de bandleden weer verder gaan met hun eigen projecten.

Wegen die helaas ook scheidden, waren die van drummer en zangeres van The Heights. Samen hadden zij enkele jaren een koppel gevormd, maar het potje en deksel bleken toch niet zo goed aan te sluiten. Dit resulteerde muzikaal in Dreammaps waar beiden hun rol in mochten spelen. Nummers geschreven door de zangeres, allen over het verval van de relatie. De uitkomst is een prachtige indiepop plaat geworden met als thema de scheiding, maar even goed universeel inzetbaar. Vervelend voor al de ellende die het koppel moest doorstaan, maar er is uiteindelijk een mooie plaat uit voortgekomen.

En wellicht volgt ook nog een deel 3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: