Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) The Netherlands – De Nationale zoveel, dl 1

Het is december. Tijd van lijstjes. De beste releases, de beste concerten, de beste take-away Chinees, de beste populist. U kunt het zo gek niet bedenken, of er wordt een lijstje van gemaakt. Voor Radio Mortale reden om haar luisteraars te vragen de vijf beste releases van eigen bodem in te sturen. Met het oog op The Sound Of 2010 op 28 december in Cul de Sac, alwaar Maarten en ik toch ook iets zullen moeten zeggen, hier een nationalistische blik op het muzikale jaar 2010.

 

Op een staat Shaking Godspeed met Awe. Rauwe rock in haar puurste en meest directe vorm. Een plaat die wars is van enig conformisme en vanaf de eerste toon als een ronkende rockmachine over je heen rolt. Eenmaal onder de naald is er aan deze plaat geen ontsnappen meer aan.

Een wereld van verschil met Hamden van Minco Eggersman, een bezinningsplaat van een man net in de dertig. Een meesterwerk in spaarzaamheid, kleine nummers vaak geconstrueerd rond niet veel meer dan piano en gitaar. Twaalf stappen in een zoektocht die Eggersman dichterbij zijn kern brengen.

De derde in de lijst is een plaat die door velen over het hoofd is gezien, The New Bikini van At No Bikini Beach. Deze heren zijn niet de minst ervaren muzikanten met een verleden in onder andere Jimmy Barock en Feverdream, maar het pad dat ze hier inslaan is wel weg van deze bands. Een unieke mix van postrock met soul, funk en zelfs disco. Eigenlijk een album dat door iedereen bejubeld zou moeten worden.

Met nummer vier komen we in de regionen van de Noisepop. Met twee releases dit jaar die beiden jaarlijst waardig zijn, is Nikoo een van de grote beloftes voor 2011. Ergens medio dat jaar moet de eerste fysieke release op Beep! Beep! Back Up The Truck uitkomen. Vooralsnog moeten we het doen met EP en Friends & Family, beide digitale releases waarvan de laatste hier de vierde plek vult. Zeven prachtige popliedjes ingepakt in lagen aan ruis en noise van het fijnste soort.

Van het zelfde label staat op vijf Moon & Sun. Een beetje een vreemdgaanger in de Nederlandse lijst, daar de dame in kwestie uit Zweden komt, maar wij zijn de PVV niet en hebben geen angst voor dubbele loyaliteit. Een EP die spookt, broed en zweet. Die liefelijk en benauwend tegelijkertijd klinkt. Je kunt niet anders dan hopen dat er snel meer uitkomt van deze dame. Muzikaal een beeld creëren van witte stranden, maar met de voortdurende spanning dat er lijken onder liggen, is een kunst die Moon & Sun beheerst.

Enorm verrassend was de terugkomst van King Me. Niet dat Michael Milo en kornuiten ooit echt weg zijn geweest, maar wel uit het oor verloren van ondergetekende. Met Them Brawlers weet de band rond Milo echter haar beste plaat (en de rest was al niet te min) tot op heden neer te zetten. Sprankelende popliedjes in lo-fi-coating, bliepjes en statisch his. Net als met de voorgaande platen toont King Me de ambacht van het pakkende popliedje te beheersen. Tijd dat dit eens door meer mensen wordt opgepikt.

Deel 2 volgt snel.

 

Advertenties

Eén reactie op “Sounds Like(s) The Netherlands – De Nationale zoveel, dl 1

  1. Pingback: Tweets that mention Sounds Like(s) The Netherlands – De Nationale zoveel, dl 1 « Sounds Tilburg -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: