Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Donderdagavond 25 november 20:00 live in Sounds: Mathijs Leeuwis

Kindamusic schreef: “Ik viel op jou toen je zei: ‘Ik hou van Robert Johnson’ / O, ik zou je meteen willen kussen die avond daar” zingt Mathijs Leeuwis in ‘Meer aan Mij’. Bij die naamsvermelding laat de jonge Brabantse singer-songwriter het niet, want eraan vooraf gaan Bob Dylan en Townes van Zandt en verder op de plaat staan vertalingen van Hank Williams’ ‘Alone and Forsaken’ en Blind Willie Johnsons ‘Dark Was the Night’. Leeuwis heeft smaak en kent de Groten der Aarde, zoveel wordt snel duidelijk.

Maar hij houdt het gelukkig niet bij namedropping van Amerikaanse helden, want de muzikant weet op Klei, Stront en Zand zijn zuidelijke wortels in te zetten in authentiek klinkende Brabantse blues. Daarmee mag Leeuwis aansluiten bij gewortelde troubadours die hem voorgingen als Gerard van Maasakkers en JW Roy. Waar de eerste de inspiratie in folk vond en de tweede in americana, lijkt Leeuwis het vooral in oude blues en country te zoeken. Muzikaal én tekstueel pakt dat spannender uit dan de laatste veilige theatershowplaten van Van Maasakkers en de radiovriendelijke koers van Roy.

Hank Williams’ lied wordt het heerlijk donkere ‘Alleen en Verlaten’, met alle aandacht voor de rauwe stem van Leeuwis – ongelofelijk dat hij met deze stembanden pas in de twintig is – en een slepende elektrische gitaar. Zeker zo spannend is het door viool gedomineerde ‘Ouderen’ met een zwartgallige tekst die je de harde waarheid voorschotelt van de eenzaamheid die eenieder wacht met de jaren. Geen (wandel)stok tussen te krijgen.

Leeuwis speelt vele troeven uit en behoudt wonderbaarlijk de balans: zijn teksten schieten prettig van onheil en weemoed naar lekkere lompigheid over te veel drinken en niet uit bed kunnen komen, blues wordt afgewisseld met ballads en ragtime en zijn band varieert vaardig tussen mandoline, viool en trekzak en minder rootsy instrumentarium.

Elke Brabo krijgt Leeuwis sowieso op zijn knieën met de titeltrack, een provinciale tranentrekker en verheerlijking van jewelste.

Advertenties

Eén reactie op “Donderdagavond 25 november 20:00 live in Sounds: Mathijs Leeuwis

  1. Pingback: Tweets that mention Donderavond 25 november 20:00 live in Sounds: Mathijs Leeuwis « Sounds Tilburg -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 24 november 2010 door in Live.
%d bloggers liken dit: