Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Nederland fluistert over cultuur

Nederland schreeuwt om cultuur. Prachtig, heel hard schreeuwen. Een actie die het grote publiek, dat – en dat moeten de schreeuwers vooral niet vergeten – in grote mate achter cultuur bezuinigingen staat, verder van de lawaaimakers zal verwijderen. Schreeuwen wordt namelijk nogal snel overschreeuwen, en daar luisteren mensen niet naar. Het is als bij die ene docent voor de klas waar bij de klas nooit stil werd. Naarmate hij harder begon te schreeuwen, ging de klas alleen maar harder praten. Juist de docenten die haast fluisterend iets, ogenschijnlijks, belangrijks beginnen te vertellen, kregen het snelst de aandacht van de klas. Muisstil werden de leerlingen, met de ogen gericht op de lippen. Daar werd iets belangrijks verteld.

Aan het eind van de dag ging de schreeuwende leraar vermoeid, hees en vaak ook met onverrichte zaken naar huis. Dit terwijl de fluisteraar nog bij de deur van zijn lokaal stond uit te leggen waarom zijn lesstof toch zo belangrijk was. Hoe zachter hij sprak, hoe meer hij werd gehoord, terwijl de hese stem van de schreeuwer op den duur alleen nog maar kraakte.

Geschreeuw heeft meestal dan ook maar twee concrete gevolgen. Kapotte stembanden en veel onbegrip. En dat is nu juist wat de cultuursector niet kan gebruiken.

Stille kinderen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 november 2010 door in tjeerd van erve schrijft..., Video en getagd als .
%d bloggers liken dit: