Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Herfst tonen – Amatorski vibe

In België hebben ze het al jaren begrepen. Studio Brussels besteedt al sinds jaar en dag met grote passie veel aandacht aan haar eigen underground, zonder te ontaarden in nauw navelstaren. Aan deze prachtige radio is onlangs door poppunt een prachtig nieuw initiatief toegevoegd. Vi.be, een website voor beginnende Belgische bands. In opzet is de site te vergelijken met Myspace, een paar nummers van de band, een bio, foto’s, filmpjes en tourdata. Een site waar je uren kunt surfen, binnen genre, subgenre en subsubgenre door simpel weg vinkjes te zetten in een zoekveld met tientallen keuze mogelijkheden. Maar dan wel alleen maar Belgische bands, in alle maten en soorten.

Uiteraard botst je in België ook op muziek die je liever nooit meer zou horen, het drinkwater aan de andere kant van de grens bevat geen hogere dosis aan creativiteit. Het platform bevordert alleen wel het creatieve klimaat. Artiesten krijgen exposure die ze anders alleen hadden kunnen opbouwen door jarenlang te ploeteren in de rokerige ruimtes van kroegen waar de vaste bezoekers live muziek als een sfeerversterkend element bij hun diep filosofische gesprekken zien. Uiteraard is dit geen vervanging van live optredens, maar het geeft wel een portaal naar een groter publiek dat daardoor wellicht sneller de weg naar de rokerige kroegjes weet te vinden om het op Vi.be ontdekte bandje nu eens levend te aanschouwen.

Op een van mijn dwaaltochten door het woud van de Belgische popmuziek, stuitte ik onlangs op Amatorski. Een viertal Belgen dat het fijnste van Cat Power, Sigur Rós. Portishead en andere fluisterpop zoals Efterklang samen brengt in zijn eigen geluid. Muziek die de kleuren van de herfstzon aanneemt en een filmrol in het hoofd in beweging zet. Een filmrol waarin de beelden van je jeugd inclusief de beschadiging van de film voorbijschieten. Met nog maar een EP in de pocket een van de vele beloftes die België momenteel in huis heeft. Nog niet echt opgepikt in Nederland, maar zeker een band om in de gaten te houden. Naast al het goeds dat van eigen bodem komt natuurlijk, vrij eenvoudig bij te houden via de Hollandse Nieuwe, geen Vi.Nl maar wel een mooie plek om te beginnen met graven naar de eigen schatten in de Nederlandse ondergrond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 7 november 2010 door in tjeerd van erve schrijft..., Video en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: