Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Broeder of twist

De geschiedenis is niet gespeend van enige broedertwist. Kaïn en Abel, Romulus en Remus, Liam en Noel. Allemaal historische figuren die gaarne met elkaar op de vuist gingen of zelfs enig genot vonden in het hoofd open kloven van de het eigen bloed. Sinds dit weekend kunnen de gebroeders Flegel zich aan dit zich bij dit illustere gezelschap voegen. Deze twee broers uit de band Women schijnen afgelopen vrijdag elkaar fysiek te hebben opgezocht, althans zo meldt Pitchfork. Een uiting van de grote vermoeidheid van het vele touren. Daar was gelukkig nog weinig van te merken tijdens de show van de Canadezen op Incubate, waar zij het hoogtepunt van de dinsdag werden. Helaas betekent dit dat zij dit echter niet zullen herhalen op Le Guess Who? waar zij eind deze maand ook zouden spelen (overigens geen reden om nu thuis te blijven, want dat programma is verder nog steeds zeer aansprekend).

Dat het echter niet per definitie fout hoeft te gaan in familiekringen bewijst de muziekgeschiedenis even goed. Bij drie paar broertjes die live op het podium staan bij The National zou je anders een grote vechtpartij mogen verwachten, maar aldaar lijkt het allemaal in pais en vree te gaan. Ook heeft in de afgelopen 20 jaar Rich Robinson nog geen poging gedaan om zijn gitaar tussen de tanden van grote broer Chris te duwen. Hier kan natuurlijk ook de grote consumptie van THC door The Black Crowes een rol in spelen, maar het kan ook zijn dat ze meer dan een muzikaal voorbeeld aan de mannen Fogerty van Creedence Clearwater Revival, ook al van dezelfde papa en mama.

Ook in Nederland kennen we broederbandjes die het ondanks podiumperikelen nog steeds goed met elkaar kunnen vinden. Zelfs al impliceren de namen explosiviteit, een lichte vorm van gewelddadigheid of zelfs animale gekte. Dichtst bij huis hebben we uiteraard de gebroeders Tjon Ajong, die eerste gedrieën in Green Lizard de voorrand van het podium bemanden. En ook nu, bij Remi’s nieuwe band – The Phoenix Explosion – staat Brian Tjon Ajong weer vol energie naast hem. Ook in Little Things That Kill (een bandnaam die toch de indruk geeft dat er al om het minste gevochten gaat worden) gaat het er tussen bassist Spif en zanger Antonie op het podium normaal gesproken vrij vriendelijk aan toe. Net als bij Go Back To The Zoo, een ander bandje dat nu furore lijkt te maken. Wellicht omdat deze bandjes het devies volgen om niet altijd terug te kijken op gedane zaken, maar vooral vooruit willen. Iets waar zeker de gebroeders Gallagher nog iets van zouden kunnen leren.

Met dank aan twitter voor al de broedersuggesties. Ook degene die ik niet gebruikt heb.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: