Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Sounds Like(s) Tilburg: Inculitair

Het Brabants Dagblad had tijdens Incubate een poll met de stelling “Incubate is een elitair festival“. Vandaag reageerde Joost Heijthuijsen op deze stelling in een sterke column, waaruit het verzoek om het ontstaan of opstaan van een Tilburgse elite doorklinkt. Aangezien ik uiteraard op Incubate was en niet de tijd had om te reageren op de stelling in Het Brabants Dagblad, nu mijn reactie op Incubate directeur Joost.

Het ontgaat mij wat precies elitair is aan een laagdrempelig festival als Incubate dat tegen een zeer schappelijke prijs onbekende en minder onbekende artiesten in breed spectrum biedt. Het creëert juist de mogelijkheid om eens uit de eigen niche te stappen en een stukje wereld buiten de eigen straat te leren kennen. Als dat Elitair is, dan ben ik graag elite.

Incubate biedt een ruim assortiment aan. Onderdeel daarvan is debat rondom maatschappelijke/politieke/culturele vraagstukken. Als stilstaan bij ontwikkelingen zoals piraterij en niet zomaar meegaan in of blind downloaden of het roekeloos afschaffen van de privacy van de computer/internetgebruiker elitair is, dan ben ik graag elite.

Als onderdeel van Incubate haalt Glocal internationaal gerenommeerde en aankomende artiesten naar Brabant om ze kennis te laten maken met de regio en ze te inspireren tot nieuw werk gebaseerd op Brabant. Dit levert uniek werk op dat bovendien onze regio in zeer positief daglicht zet. Als dat elitair is, dan ben ik graag onderdeel van de elite.

Incubate wil voortrekker zijn, geen volger. Niet alleen door de eerste te zijn die bepaalde acts naar Nederland haalt, maar ook in de wijze waarop zij het hele festival vorm geeft. Met de wortels diep in het eigen Broek zich profilerend als een provinciaals internationaal evenement met een gewaagd en uitdagend gebruik van sociale media. In de internationale pers wordt het festival hierom geroemd. Als dat elitair is, dan ben ik graag onderdeel van de elite.

In de vraagstelling van de poll toont de maker oogkleppen op te hebben voor ontwikkelingen in de eigen regio en voor de breedte van het festival. Hij gaat voorbij aan de belangrijke rol die voortrekkers in elke cultuur hebben gehad. Het zijn de mensen die hun nek uitsteken, iets anders durven te doen dan de mainstream, vernieuwingen aandurven die verandering brengen. Helaas heeft dat in onze huidige cultuur een negatieve bijklank gekregen. We mogen niet meer vooruit, maar we moeten terug en hard vasthouden aan iets dat nooit is geweest. En als dat de toon is die Brabants Dagblad wil vertolken, dan ben ik graag elite.

En dan nog een stukje van de man die naar Brabant  kwam om voor Incubate mooi liedjes te maken en meteen even de winkel aan deed. Speciaal voor Maarten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: