Nieuwlandstraat 33 => 013-5456021

Maarten Koehorst's Record Store

Blue Note Rudy van Gelder Jazz Aktie

Vanaf 25 mei 2010 start een Blue Note Rudy van Gelder jazz aktie in Sounds. De gehele catalogus kun je krijgen voor 6,99 per stuk en 5 stuks voor 25,-. De aktie bak staat voor aan in de winkel!

Rudy Van Gelder (Jersey City (New Jersey), 2 november 1924) is een Amerikaans geluidstechnicus, gespecialiseerd in jazzopnames. Hij wordt ook omschreven als “de architect van het geluid van de moderne jazz”. Hij is de zoon van Nederlandse emigranten.

In de tijd dat hij overdag werkte als optometrist, maakte hij al bandopnames van vrienden, waarbij hij de huiskamer van zijn ouders als opnamestudio gebruikte. Omstreeks 1952 introduceerde een van deze vrienden, baritonsaxofonist Gil Melle, hem bij Alfred Lion, de producer van Blue Note Records. Binnen enkele jaren was Van Gelder uitgegroeid tot een legendarische geluidstechnicus die ook voor onafhankelijke studio’s als Prestige Records en Savoy Records ging werken.

In 1959 verhuisde hij naar een grotere opnamestudio in Englewood Cliffs. Daar nam in 1964 John Coltrane zijn A Love Supreme op, een opname die indertijd een diepe indruk maakte – en nog steeds maakt.
Merkwaardig genoeg nam Van Gelder in de jaren 70 ook enkele albums op van het ‘lichtere genre’, zoals van Astrud Gilberto en Os Mutantes.

Over Van Gelders opnametechniek werd vaak gezegd dat die een extra dimensie aan de muziek toevoegde door de warme tonen. Critici vinden echter met name ‘zijn’ pianoklanken dun en haperend.

Nog steeds is Rudy Van Gelder actief. De laatste jaren remastert hij zijn oude mono-opnames van Blue Note-albums naar 24-bits stereo-opnames in de RVG Edition-serie.
In 2004 werd hem tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag een Bird Award Special Appreciation toegekend voor zijn baanbrekende werk.

Advertenties

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 mei 2010 door in Akties.
%d bloggers liken dit: